Àmbit: Escolar

Projecte /

Els drets humans
a les nostres mans

Convivència / Pau

Subvencionat per /

Ajuntament de Barcelona

El projecte “Els drets humans a les nostres mans“, s’ha realitzat  a l’escola Poble Nou de Barcelona.

 

Aquesta experiència  ha arribat a diferents parts de l’escola, s’ha fet extensiva a  l’equip docent,  els alumnes de 4rt de Primària i també hem volgut incorporar les famílies. Treballar amb tot un centre és un gran repte, perquè són agents molt diversos i cal apropar el concepte de Pau de diferents maneres.

 

Volem compartir com ha sigut el procés, per tal de fer extensiva la nostra experiència a altres centres i destacar els  punts forts que han fet que el projecte avances amb força i implicació.

 

El primer contacte amb el centre,  el tenim amb l’equip directiu que ens acull amb els braços oberts i ens explica com és el centre,  els trets diferencials, allò que el fa especial i aquells punts més febles en els que volen incidir, en el marc del projecte cultura de pau.  Amb aquesta primera aproximació comencem ja a adaptar-nos a les necessitats que el centre ens expressa i partint de la realitat que estan vivint amb la pandèmia i la nova “normalitat” dels centres.

La cura dels equips docents es converteix en el primer punt que cal abordar. Oferim inicialment recursos en línia cada setmana, amb l’objectiu d’acompanyar el seu moment incert i complex.

Ja al segón trimestre iniciem espais presencials amb l’equip docent, on compartim, sentim i expressem. Aquests espais que ens porten a la connexió i a enfortir la interrelació. Ha estat un un any on l’equip docent ha treballat de manera molt aïllada i on moltes persones s’han incorporat al centre. Els convidem a jugar i obrir-se a propostes noves que es recullen en la guia Cultura de pau i ells després repliquen aquestes propostes a les seves aules i impulsem accions com el DIA DE LA PAU on fem que tot el centre gaudeixi dansant la vida i també amb propostes que s’estenen per tot el centre.

Paral·lelament en el segon trímetres coneixem el grup de 4rt, un grup amb molta energia i amb moltes ganes de gaudir del projecte. La nostra proposta amb ells es divideix en dues parts, en primer lloc ens coneixem, ens reconeixem com a grup i ens escoltem. Per fer-ho ens recolzem en eines restauratives i propostes recollides en la Guia cultura de pau. La segona part ja són ells els protagonistes i construeixen 6 projectes que poden ajudar a transformar el món. Els projectes parteixen des de les seves inquietuds i interessos, i apostem perquè incorporin canals artístics d’expressió.

 

Sorgeixen propostes molt boniques relacionades amb l’esport i la solidaritat, amb la pandèmia en clau de pau, amb l’expressió de diferents violències, amb la cura del nostre planeta …. Ells /es treballen al llarg de 6 sessions partim des d’una idea d’allò que volem transformar, pensem com fer-ho els diferents recursos que ens calen, i compatir amb els companys /es l’experiència i els aprenentatges que hem tingut com a grup. El procés es molt ric perquè es viuen tensions, perquè tenim un objectiu comú, perquè parlem d’allò que ens resultar difícil i les accions que podem fer per avançar en aquestes dificultats

I no podríem oblidar les famílies, també per elles ha sigut un any complex i calia acollir aquest moment i la gestió emocional és el tema que abordem tant la dels adults com la dels infants, tot incorporant i emmarcar-t’ho en el projecte de cultura de pau.

 

La clau de l’èxit, per part de Mediam, ha estat la capacitat d’adaptar-nos tant al centre com al moment actual, i per part de l’escola Poblenou, la seva passió i involucració en el projecte.

Si creus que podem treballar conjuntament a la vostra escola o entitat, no dubtis a contactar amb nosaltres.

Ens pots enviar un missatge a través del següent formulari, indicant les vostres dades de contacte, i tan bon punt com ens sigui possible contactarem amb tu per veure quina podria ser la millor manera de traslladar la nostra manera de treballar a la vostra entitat.

 

També si ho prefereixes pots contactar amb nosaltres per telèfon: 653 276 153

    MEDIAM és una entitat amb seu a Barcelona que treballa en l’àmbit de la mediació com a eix transformador dins les entitats.