Àmbit: Escolar
Projecte /
Subvencionat per /
Ajuntament de Barcelona
El projecte “Els drets humans a les nostres mans“, s’ha realitzat a l’escola Poble Nou de Barcelona.
Aquesta experiència ha arribat a diferents parts de l’escola, s’ha fet extensiva a l’equip docent, els alumnes de 4rt de Primària i també hem volgut incorporar les famílies. Treballar amb tot un centre és un gran repte, perquè són agents molt diversos i cal apropar el concepte de Pau de diferents maneres.
Volem compartir com ha sigut el procés, per tal de fer extensiva la nostra experiència a altres centres i destacar els punts forts que han fet que el projecte avances amb força i implicació.
El primer contacte amb el centre, el tenim amb l’equip directiu que ens acull amb els braços oberts i ens explica com és el centre, els trets diferencials, allò que el fa especial i aquells punts més febles en els que volen incidir, en el marc del projecte cultura de pau. Amb aquesta primera aproximació comencem ja a adaptar-nos a les necessitats que el centre ens expressa i partint de la realitat que estan vivint amb la pandèmia i la nova “normalitat” dels centres.
Ja al segón trimestre iniciem espais presencials amb l’equip docent, on compartim, sentim i expressem. Aquests espais que ens porten a la connexió i a enfortir la interrelació. Ha estat un un any on l’equip docent ha treballat de manera molt aïllada i on moltes persones s’han incorporat al centre. Els convidem a jugar i obrir-se a propostes noves que es recullen en la guia Cultura de pau i ells després repliquen aquestes propostes a les seves aules i impulsem accions com el DIA DE LA PAU on fem que tot el centre gaudeixi dansant la vida i també amb propostes que s’estenen per tot el centre.
Paral·lelament en el segon trímetres coneixem el grup de 4rt, un grup amb molta energia i amb moltes ganes de gaudir del projecte. La nostra proposta amb ells es divideix en dues parts, en primer lloc ens coneixem, ens reconeixem com a grup i ens escoltem. Per fer-ho ens recolzem en eines restauratives i propostes recollides en la Guia cultura de pau. La segona part ja són ells els protagonistes i construeixen 6 projectes que poden ajudar a transformar el món. Els projectes parteixen des de les seves inquietuds i interessos, i apostem perquè incorporin canals artístics d’expressió.
Sorgeixen propostes molt boniques relacionades amb l’esport i la solidaritat, amb la pandèmia en clau de pau, amb l’expressió de diferents violències, amb la cura del nostre planeta …. Ells /es treballen al llarg de 6 sessions partim des d’una idea d’allò que volem transformar, pensem com fer-ho els diferents recursos que ens calen, i compatir amb els companys /es l’experiència i els aprenentatges que hem tingut com a grup. El procés es molt ric perquè es viuen tensions, perquè tenim un objectiu comú, perquè parlem d’allò que ens resultar difícil i les accions que podem fer per avançar en aquestes dificultats
I no podríem oblidar les famílies, també per elles ha sigut un any complex i calia acollir aquest moment i la gestió emocional és el tema que abordem tant la dels adults com la dels infants, tot incorporant i emmarcar-t’ho en el projecte de cultura de pau.
La clau de l’èxit, per part de Mediam, ha estat la capacitat d’adaptar-nos tant al centre com al moment actual, i per part de l’escola Poblenou, la seva passió i involucració en el projecte.
Ens pots enviar un missatge a través del següent formulari, indicant les vostres dades de contacte, i tan bon punt com ens sigui possible contactarem amb tu per veure quina podria ser la millor manera de traslladar la nostra manera de treballar a la vostra entitat.
També si ho prefereixes pots contactar amb nosaltres per telèfon: 653 276 153
MEDIAM és una entitat amb seu a Barcelona que treballa en l’àmbit de la mediació com a eix transformador dins les entitats.