Àmbit: Escolar

Projecte /

Diàleg a l’aula

Convivència

Subvencionat per /

Ajuntament de Barcelona

Diàleg a l’aula  és un projecte que integra la intervenció a l’aula amb el treball amb l’equip docent.

 

Plantegem activitats, dinàmiques participatives i vivencials que motivin a totes les persones participants a reflexionar sobre la comunicació, la gestió dels conflictes i les respostes emocionals en el nostre dia a dia.

 

Nens i nenes de diferents escoles de primària de Barcelona, joves de diferents instituts, i equips docents molt plurals ens ensenyen com tots i totes podem aconseguir una convivència que respongui a les necessitats del grup, i que aquest pugui gestionar positivament els seus conflictes.

Fem servir una metodologia inspirada en les pràctiques restauratives i la comunicació NoViolenta, posant el focus d’atenció principalment en:

La percepció → els nostres interessos i experiències ens mouen a tenir una interpretació diferent a la que tindrà una altra persona de la mateixa situació. Què fem davant aquesta diversitat?

 

La comunicació → com a éssers humans tenim capacitat de raonament i de parla, però cal potenciar al màxim la qualitat del diàleg, ja que la clau no està en el discurs sinó en l’escolta.

 

El vincle → enfortir les relacions i potenciar l’empatia entre les persones que viuen en comunitat i que formen part d’un grup és imprescindible per potenciar una bona convivència

 

El gènere → atendre a la diversitat i posar èmfasi en la igualtat de gènere des de les escoles per aconseguir canviar conductes discriminatòries a la nostra societat.

Vuit escoles i dos instituts, tots de Barcelona ciutat, han estat els participants en diferents edicions del projecte “Diàleg a l’aula”.

Les reflexions d’alguns dels mestres que han protagonitzat aquest projecte ens aporten una visió més pràctica dels objectius assolits.

David – Professor de l’Escola Lavínia:

 

“No es tracten els conflictes només d’una manera superficial sinó que s’aprofundeix molt i s’arriba a treballar tot el tema emocional, tot el tema de cohesió de grup, i sobretot, a empatitzar amb les diferents parts que tenen un conflicte”

 

“El primer topall que ens trobem a l’hora de resoldre un conflicte, que no som capaços d’escoltar a l’altra persona i ens quedem amb el nostre punt de vista. En aquest aspecte sí que hem vist una mica de millora perquè fins i tot ells mateixos, en algun moment donat, arriben a censurar-se, en el sentit de dir -si us plau, deixa que està parlant- i que pugui acabar el seu discurs”

 

Arantxa- Professora de l’Escola Mare Nostrum:

 

“Crec que el valor afegit que aporta el projecte Diàleg a l’aula a la classe és adonar-se’n que hi ha diferents formes de resoldre els conflictes i que s’ha d’introduir la paraula i els sentiments per fer-li entendre als altres també els que ens està passant”

 

“A mi m’ha aportat una voluntat de canvi en la vida, és a dir, en la forma d’actuar que evidentment vull que es tradueixi en la meva feina també”

Ivan – Professor de L’Institut Doctor Puigvert:

 

“Una intervenció externa on s’ha intentat que els alumnes aprenguin a resoldre conflictes mitjançant el diàleg i pel camí de la no-violència”

 

“Jo crec que als nanos els ha aportat més del que molts d’ells pensen i que ha estat força interessant. Per mi ha estat un projecte lluminós perquè m’ha permès conèixer als meus alumnes”

Si creus que podem treballar conjuntament a la vostra escola o entitat, no dubtis a contactar amb nosaltres.

Ens pots enviar un missatge a través del següent formulari, indicant les vostres dades de contacte, i tan bon punt com ens sigui possible contactarem amb tu per veure quina podria ser la millor manera de traslladar la nostra manera de treballar a la vostra entitat.

 

També si ho prefereixes pots contactar amb nosaltres per telèfon: 653 276 153

    MEDIAM és una entitat amb seu a Barcelona que treballa en l’àmbit de la mediació com a eix transformador dins les entitats.