Àmbit: Escolar

Projecte /

Del pati al món

Repensem el pati

Amb el suport /

La metodologia d’Aprenentatge Servei (APS) promou processos d’aprenentatge amb un retorn a la comunitat. El projecte “del Pati al Món” permet combinar l’adquisició d’estratègies en comunicació i resolució de conflictes en un entorn molt important de l’escola, com és l’espai de pati.

 

En el temps d’esbarjo sorgeixen dinàmiques de relació diferents a les que apareixen a l’aula, però que tenen inevitablement una repercussió positiva o negativa en els processos educatius. És per això que aquest projecte ha buscat la participació de tota l’escola en l’elaboració d’un anàlisi profund per detectar allò que tota l’escola vol que sigui i representi l’espai del pati, reforçant la veu i opinió dels principals actors i actrius, els nens i nenes de l’escola.

A

Aquest projecte intenta copsar les característiques i situacions que es viuen en els patis de les nostres escoles, i la necessitat de repensar aquests espais per aconseguir dinàmiques socials més respectuoses amb totes les persones que hi participen, directa o indirectament, com ara:

 

• Problemes i conflictes de relació i com aprendre a gestionar-los
• Trobar activitats, dinàmiques i jocs no discriminatoris
• Co-crear un espai adequat a les necessitats de totes les persones

El projecte Del pati al món s’ha desenvolupat en dues escoles de la ciutat de Barcelona:

L’Escola Vila Olímpica (Poblenou) i l’Escola Mare Nostrum (Horta).

Les reflexions d’alguns dels mestres que han protagonitzat aquest projecte ens aporten una visió més pràctica dels objectius assolits.

Maria, directora de l’Escola Vila Olímpica:

 

“Ens ha aportat a nivell d’escola en general (als mestres, als monitors, als altres nens de l’escola…) poder reflexionar sobre com ens relacionem i com ens sentim en diferents espais de l’escola”.

 

David, tutor de 5è:

 

“La feina que es fa que treballin en grup, que creïn ells i dissenyin una activitat i la posin en pràctica, que la portin ells endavant i que sàpiguen gestionar tant el seu grup de treball com el grup d’alumnes d’altres classes en les quals han d’intervenir”.

Isabel, tutora de 5è:

 

“Ha estat un projecte interessant en el qual els nens han pogut sentir-se protagonistes i liderar-ho, com sentir-se importants en l’haver d’anar a altres classes a fer enquestes, a observar… Han tingut un paper molt actiu i això els ha agradat”.
Alumne de 5è:

 

“M’ha agradat anar a les altres classes i fer nosaltres els cercles, però he pensat que és difícil això de ser profe perquè els nens no sempre escolten”.

Si creus que podem treballar conjuntament a la vostra escola o entitat, no dubtis a contactar amb nosaltres.

Ens pots enviar un missatge a través del següent formulari, indicant les vostres dades de contacte, i tan bon punt com ens sigui possible contactarem amb tu per veure quina podria ser la millor manera de traslladar la nostra manera de treballar a la vostra entitat.

 

També si ho prefereixes pots contactar amb nosaltres per telèfon: 653 276 153

    MEDIAM és una entitat amb seu a Barcelona que treballa en l’àmbit de la mediació com a eix transformador dins les entitats.